BS de Bolleberg de ruimte in met de SpaceBuzz

Onlangs deden de leerlingen van unit 3 van BS de Bolleberg mee aan het project ‘SpaceBuzz’, een educatieprogramma gebaseerd op de missietraining van een astronaut.
Dit project is een samenwerking tussen SpaceBuzz en STEAM Limburg. De SpaceBuzz is een ruim vijftien meter lang raketvoertuig voorzien van de nieuwste virtual reality en augmented reality technologieën. Aan boord reizen kinderen naar de ruimte, waar ze de aarde zien door de ogen van een astronaut. Onze planeet is indrukwekkend, bijzonder, een oase van leven in het zwarte heelal. Van de lancering tot de spectaculaire landing – een missie met de SpaceBuzz voelt levensecht.

Manon Hanssen, leraarondersteuner en Esther Houben, leraar van unit 3: “We kregen de mogelijkheid om mee te doen aan dit project en we vonden meteen dat het perfect past in onze visie op thematisch werken. De afgelopen periode hebben we het thema verkeer en vervoer gehad. Hierbij kwamen alle mogelijke soorten vervoer aan bod, maar we misten deze manier van vervoer, een raket, nog. In combinatie met ontdekkend en onderzoekend leren waar we op school mee bezig zijn, vonden we dit een uitgelezen kans om kinderen ook kennis te laten maken met wat de ruimte en dan met name hoe belangrijk onze aarde is.
De kinderen hebben geleerd dat we maar een blauwe planeet hebben en dat we hier zuinig op moeten zijn. Door hen de ervaring te geven om de aarde eens van de ‘buitenkant’ te bekijken werd duidelijk hoe belangrijk onze aarde voor ons is. Ze hebben verder naast de SpaceBuzz ook gewerkt aan hoe het gaat in een ruimtestation. Ook hebben ze sterrenstelsels gemaakt in groepjes, waarbij samenwerken de belangrijkste executieve vaardigheid was. Kortom: een heel mooi, leuk en leerzaam project!”

En hoe vonden de leerlingen het zelf?

Daarover vertellen ze heel graag: “Voordat we in de SpaceBuzz mochten, moesten we eerst opdrachten maken zoals: planetarium over het heelal, een ruimtecapsule, we hebben ook nog Russisch geleerd, een raket gebouwd en een puzzel gemaakt. En toen hadden we de les met de SpaceBuzz. Voordat we erin mochten, moesten we met ons groepje een soort van examen doen. Toen mochten we de SpaceBuzz in en daar gaan we nu meer over vertellen. We stapten in de SpaceBuzz en kregen de VR-bril op en toen begon het. En toen werden we naar de cockpit gebracht daar werden we een soort van gelanceerd 3.2.1. En daar ging die…
En toen zagen we de aarde zoals we het nog nooit hadden gezien: onze planeet minuscuul en we vlogen over de aarde die eigenlijk gewoon een bol was en toen gingen we even de wereld te zien te krijgen en dat was echt mooi. We gingen ook langs de tropen en de ijskappen en toen was het nacht en dat was toen echt mooi want we zagen allemaal lichtjes. Die lichtjes en daar leven mensen en we hebben de maan gezien, die is eigenlijk gewoon wit met holen erin. Vervolgens gingen we terug naar huis dus terug naar de cockpit en vlogen we terug maar als je terug vliegt, dan wordt het zo warm dat er vuur rondom het ruimteschip is. Maar omdat het ruimteschip een pantser is, dus daarom werden wij niet geraakt. Dit is ons verhaal en de ervaring was echt super leuk.”

Meer berichten lezen

Vorige
Volgende