Leerlingen LW&TC werken mee aan verbouwing eigen kantine

De kantine van het VSO LW&TC (Xaveriussschool) in Sittard is aan een nodige opknapbeurt toe. Er zijn plannen gemaakt om de kantine om te toveren tot een prachtige leer- en werkomgeving voor de leerlingen. Hier gaan niet alleen medewerkers en leerlingen gebruik van maken. Het is de bedoeling dat ook mensen uit de omgeving een lekkere maaltijd kunnen komen nuttigen. Een prachtig plan, dat nóg mooier wordt. Want niemand minder dan de leerlingen zelf gaan meehelpen bij de verbouwing!

Op het LW&TC leren jongeren met een extra ondersteuningsbehoefte in de leeftijd van 12 tot 20 jaar door te doen in een uitdagende leer/werkomgeving. Ze krijgen vier praktijkvakken aangeboden: techniek, horeca, groen en werken in de winkel. Ze krijgen zowel theorie als praktijklessen; leren en werken met hun handen.

Voorbeeld van leren en werken

Het idee om de kantine te verbouwen kwam van Reggy de Haas, vakdocent Horeca op het LW&TC. “We willen graag de maatschappelijke omgeving meer betrekken bij onze school. Laten zien wat we hier doen, hoe ons onderwijs uitziet en wat de leerlingen hier leren. Toen dachten we: als we samen met onze leerlingen van onze saaie kantine een leer- en werkomgeving maken waar mensen kunnen eten, we het eten door onze leerlingen laten maken én de bediening ook door hen laten verzorgen, dan is dat echt een prachtig voorbeeld van leren en werken ineen. En we betrekken de maatschappelijke omgeving bij onze school. Het sluit perfect aan op onze visie.”

De medewerkers van de toekomst

“Onze leerlingen leren er enorm veel van. Bovendien zijn zij de medewerkers van de toekomst voor de bedrijven die de verbouwing doen. Ze hebben veel potentie en de bedrijven komen op deze manier in contact met hen. Want ook die sectoren kampen met personeelstekorten”, vult Silvia Massen, locatieleider aan. “Haltronic Elektro installaties, Korff schilderwerken en Condor vloeren waren meteen enthousiast om de leerlingen erbij te betrekken en samen te werken. Er zijn zelfs al t-shirts gesponsord waar de leerlingen in gaan werken. Dat geeft hun hoge mate van betrokkenheid aan, en dat is geweldig om te zien.”

Trots

“We hebben natuurlijk aan de leerlingen gevraagd of ze geïnteresseerd en gemotiveerd zijn om deel te nemen aan dit project. En dat zijn ze! De verbouwing bestaat uit drie fases: elektriciteit, schilderwerk en de vloeren. Per fase gaan drie à vier leerlingen meewerken. Het is goed voor de maatschappelijke ontwikkeling van de leerlingen, hun motivatie en ze hebben een mooi doel. Tot slot pakken we de inrichting nog aan. Het wordt echt een project van de leerlingen. Iets om echt trots op te zijn.”

To be continued

De verbouwing start in oktober. In een volgend bericht over dit mooie project laten we leerlingen en de bedrijven aan het woord over hun ervaringen en de voortgang van de verbouwing. Op de foto’s zie je hoe het er nu nog uitziet…benieuwd naar het eindresultaat? Hou de updates dan in de gaten. To be continued!

Meer berichten lezen

Vorige
Volgende