Gabrielle Peeters-Derks: 75 jaar en nog altijd volop genieten van het werken in het onderwijs

Als er van één iemand gezegd kan worden dat ze vitaal is, is het Gabrielle Peeters wel. Met haar 75 jaar werkt ze nog altijd met veel plezier, passie, gedrevenheid en enthousiasme in het onderwijs, op SBO het Mozaïek in Sittard.

Op twintigjarige leeftijd startte Gabrielle haar carrière op een school in Heerlerheide. “Toen ik vervolgens trouwde, kon ik daar niet meer blijven werken. Het waren heel andere tijden; als vrouw moest je stoppen met werken als je trouwde”, blikt ze terug. “Maar ik wilde nog niet stoppen. Ik had geluk dat ik in januari 1971 aan de slag kon als hoofdleidster in Limbricht. Ik werd hiervoor gevraagd door Heinz Geene, destijds voorzitter van de ouderraad te Limbricht. Soms vallen de balletjes de goede kant op!”

Plek in mijn hart

In die tijd hebben we samen het IOBK (in ontwikkeling bedreigde kleuters) opgericht in Sittard, dat bij de LOM-school hoorde. “Ik kon daar parttime gaan werken. En ik ben er eigenlijk nooit meer weggegaan. Het speciaal onderwijs heeft me altijd getrokken, het heeft echt een plek in mijn hart. Ik vind het zo mooi om die kinderen iets te leren wat belangrijk is voor hun toekomst. En het is een uitdaging dat dit niet altijd vanzelfsprekend is bij deze doelgroep.”

Speciaal onderwijs

Het IOBK, LOM en MLK vallen vanaf 1998 onder de noemer SBO (speciaal basisonderwijs). Allemaal ontwikkelingen die Gabrielle van dichtbij heeft meegemaakt. “Een grote verandering in al die jaren is toch wel de intrede van de computer”, vertelt Gabrielle. “Ook zijn we meer specifiek naar het kind gaan kijken, veel meer op maat. Wat heeft dat kind nodig, wat zijn de specifieke onderwijsbehoeften? Dit doen we samen met allerlei expertises, we hebben multidisciplinair overleg en dat komt ten goede aan het kind en de ouders.”

Het Mozaïek

Gabrielle werkt nog altijd twee dagen in de week in de groep. Vooral lezen is haar ding. “Lezen is zó leuk. Kinderen met dyslexie leren lezen, vind ik geweldig. In kleine groepjes en onder het motto: herhalen, herhalen, herhalen. Fantastisch als dat lukt. Ik werk twee dagen, maar ik ben veel vaker op school te vinden. Op vrijwilligersbasis werk ik dan met kinderen aan het lezen en het rekenen. Kinderen zijn zo ontwapenend, daar geniet ik volop van. Ik voel me nog betrokken bij het onderwijs”, zegt ze lachend.

Genieten

“Mensen zeggen wel eens tegen me: “Ga toch eens genieten van je pensioen.” Maar dít is voor mij ook genieten! Werken met de kinderen, werken in een geweldig team, waar we er voor elkaar zijn “in lief en leed”. Ik besef zelf niet zo dat het misschien wel bijzonder is om op je 75e nog te werken en nog vitaal te zijn, maar onze kinderen en kleinkinderen wonen op een na allemaal in het buitenland. Italië, Curaçao, Genève en Amsterdam. Er wordt dus niet vaak een beroep op mij gedaan en heb ik alle tijd om mijn energie in het onderwijs te steken. Mijn geheim? Een gezonde dosis relativeren, het leven gaat nu eenmaal niet altijd over rozen. Tel je zegeningen, maak zelf keuzes en klap in je handen als je nog gezond en fit bent. Ach ja, en misschien ook wel een portie goede genen.”

Meer lezen over de uitvoering van de strategische thema’s

De Tovertafel op OBS Aan de Meule: een verrijking van het aanbod

Samen werken, samen komen tot ontwikkeling, samen spelen, samen doen, samen beleven in een …

Wat betekent vitaliteit voor projectleider Judith Hamers?

Toen Judith Hamers, senior HR-adviseur bij Kindante, werd gevraagd of zij projectleider wilde worden …

PO/VO

Vrijwel alle kinderen die de basisschool (PO) afronden stromen door naar het voortgezet onderwijs …