Wat betekent vitaliteit voor projectleider Judith Hamers?

Toen Judith Hamers, senior HR-adviseur bij Kindante, werd gevraagd of zij projectleider wilde worden van het thema Vitaliteit binnen onze organisatie, twijfelde ze geen moment. Volmondig zei ze ‘ja’. Het is een thema dat haar interesseert en waar ze affiniteit mee heeft. Uit eigen ervaring weet ze hoe belangrijk het is om aandacht te hebben voor je eigen vitaliteit én hoe belangrijk het is dat de werkgever hierin investeert.

“Op jonge leeftijd, ik was 21 jaar en mijn studie aan het afronden, werd bij mij een chronische aandoening geconstateerd. De arts zei dat als ik zo door zou gaan, ik over 5 jaar in een rolstoel zou zitten. Gedesillusioneerd, vol vragen en met een onzeker toekomstperspectief verliet ik het ziekenhuis. Ik tenniste fanatiek en daar moest ik afscheid van nemen. Met heel veel moeite, want het was mijn lust en mijn leven. Vanaf dat moment was het duidelijk voor me dat ik de keuze had: óf ik blijf hierin hangen óf ik maak er mijn kracht van. Ik heb mijn schouders eronder gezet en gefocust op hetgeen ik zelf in de hand heb”, begint Judith haar verhaal. “Het was een acceptatieproces en aan mij hoe ik ermee om zou gaan in mijn leven. Daarin had ik zélf de keuze en de regie. Kijken naar wat wel nog kan en niet wat niet meer kan werd mijn vertrekpunt”.

Kwetsbaar opstellen

Bij haar eerste werkgever speelde ze meteen open kaart. “Ik heb me kwetsbaar opgesteld en ben er nog steeds van overtuigd dat je hiermee het verste komt. Mijn werkgever deed precies wat ik nodig had: meedenken in mogelijkheden en een luisterend oor bieden. Ik besef nog altijd dat dit van groot belang is geweest. Ik kon met 20 uur per week beginnen en kreeg de ruimte om deze uren uit te breiden op mijn eigen tempo. Zo kon ik ontdekken waar mijn grens ligt en kon ik leren om te luisteren naar mijn lichaam. Nu weet ik dat ik vier dagen kan werken. Woensdag is mijn vrije dag. Die heb ik nodig om in balans te zijn en blijven.”

Thermometer

Door haar eigen ervaringen begrijpt Judith maar al te goed het belang van investeren in je vitaliteit, om goed voor jezelf te zorgen, om je kwetsbaar op te mogen stellen, het gesprek erover te voeren en om zelf die verantwoordelijkheid te nemen. “Het is dan wel absoluut noodzakelijk dat de werkgever hierin faciliteert”, benadrukt ze. “De werkgever moet medewerkers stimuleren en faciliteren om zelf de regie te nemen. De leidinggevenden spelen hier uiteraard een cruciale rol in. Maar het gaat zeker ook over collega’s onderling. Heb oog en oor voor elkaar, ga die dialoog aan met elkaar. Durf kritisch te kijken naar je drijfveren, je energietrekkers en energiegevers. Leun af en toe eens achterover en stel je de vraag of je nog energie krijgt van dat wat je doet. Steek af en toe eens de thermometer in je loopbaan en maak de balans op. Durf daarover te praten, eventueel hulpvragen te stellen en je kwetsbaarheid te tonen. Dat is zeker niet voor iedereen gemakkelijk, maar het zorgt ervoor dat je indien nodig tijdig kan bijsturen en je balans houdt.

Die druppel

Vitaliteit staat hoog op de kaart bij Kindante. Het is zelfs een van de strategische thema’s in de koers ‘Het dak omhoog 2021-2025’. “We merken dat het leeft binnen de organisatie. Op de ene plek meer dan op de andere, maar onze medewerkers zijn er bewuster mee bezig. Dat is een goed begin, maar daarmee zijn we er natuurlijk nog niet. We moeten als werkgever een kader scheppen waarbinnen medewerkers gestimuleerd en gefaciliteerd worden om eigen verantwoordelijkheid te nemen. En dat moet een dynamisch iets zijn, toegankelijk en zoveel mogelijk op maat. Het ideaalplaatje zou zijn dat onze medewerkers al veel eerder hulpvragen stellen, het gesprek aangaan en mogelijkheden bespreken als de emmer dreigt over te lopen. Dat ze niet wachten op die spreekwoordelijke druppel in die emmer. En dat ze vervolgens ook gefaciliteerd en gestimuleerd worden om tot een oplossing te komen. Dat is waar we binnen Kindante naar streven en uit ervaring kan ik zeggen dat ik dat iedereen gun!”

Trots

“Ik ben er echt trots op dat Kindante hier budget voor vrij maakt en hier zoveel aandacht aan schenkt. Ik vind het thema nog altijd fantastisch en blijf de komende jaren met veel plezier hier mijn steentje aan bijdragen. Want als ik terug hoor dat medewerkers zeggen dat ze bij Kindante geen nummer zijn, maar worden gezien als mens, dan besef ik dat we op de goede weg zijn. Het maakt me trots dat ik voor deze werkgever werk.”

Meer lezen over de uitvoering van de strategische thema’s

Uniek leiderschapstraject maakt het verschil

Het primair onderwijs heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat ontwikkelingen doorgemaakt. Denk aan het …

Ieder kind wordt gezien

Kim is moeder van David en Emma. De kinderen zijn in Italië geboren en …

OBS de Kring is Daltonschool

Zelfstandig werken, zelf initiatief nemen en zelf oplossingen bedenken zijn voornaamste kenmerken van het …