Ruiken en proeven aan de praktijk

Sittard is een restaurant rijker. In deze eetgelegenheid werken leerlingen uit het speciaal onderwijs. Het mes snijdt aan twee kanten: zij doen ervaring op en klanten eten voor een zacht prijsje.

De naam wordt bij de opening bekendgemaakt, maar het doel is nu al duidelijk: leerlingen uit het speciaal onderwijs kunnen binnenkort proeven en ruiken aan het horecavak in hun eigen restaurant. Om te beginnen gaan de deuren van de eetgelegenheid in de Xaveriusschool maandelijks open voor maximaal dertig gasten. Dan kunnen klanten voor rond de 14 euro genieten van een driegangenmenu, geserveerd en gemaakt door leerlingen.

Om het project mogelijk te maken was een fikse opknapbeurt van de schoolkantine nodig. Deze werd uitgevoerd samen met eigen leerlingen, zodat zij ook ervaring konden opdoen. Ook de nog naamloze eetgelegenheid moet zorgen voor positieve ervaringen, niet alleen bij klanten maar zeker ook bij leerlingen. „Ze hebben vaak moeite met droge theorie, maar in de praktijk kunnen ze de concentratie en motivatie wel opbrengen”, zegt Reggy de Haas.

De horecadocent weet waarover hij praat, want hij is uit hetzelfde hout gesneden. „Ik kon vroeger ook moeilijk stilzitten en was moeilijk opvoedbaar. Wist niet wat ik wilde, maar wel dat ik met mijn handen wilde werken en niet de hele dag achter een tafel wilde zitten. Ik wilde leren koken voor later, als ik zelfstandig zou gaan wonen, of om voor mijn vriendin een lekkere maaltijd te kunnen maken. En ik had gelukkig goede docenten, die heel bevlogen konden vertellen over het horecavak of bijvoorbeeld hoe de pizza is ontstaan. Zo kwam ik in het horecavak terecht en ik ben nog steeds aan het bijleren.”

Dat enthousiasme hoopt De Haas ook over te brengen op de Xaveriusschool, waar hij nu vijf jaar werkt. Hier zwaait locatieleider Silvia Massen de scepter. „Ik heb minder met horeca, maar des te meer met onze leerlingen. Ze krijgen vaak een negatief stempel en hebben al veel problemen en afwijzing meegemaakt. Hier kunnen ze ervaren wat ze wel kunnen. Als het goed gaat groeien ze hiervan, doordat ze positieve aandacht krijgen.” Dus wordt het ‘proefrestaurant’ goed begeleid en is het aanvankelijk eens per maand open. Op termijn gaat dat wellicht vaker gebeuren. Van de 43 leerlingen hebben zich er zes aangemeld om te verschijnen aan de start van het ‘eethuis’, waar later mogelijk ook de Parkschool bij kan aanschuiven. „Ze leren hier alles wat er bij het horecavak komt kijken, van koken en serveren tot opruimen en afwassen”, zegt Massen.

De eerste ploeg is gemotiveerd, al zijn sommigen behoorlijk zenuwachtig, weet De Haas. „Het kan al moeilijk zijn om iemand te vragen wat hij wil drinken terwijl dertig mensen toekijken. Maar het is net als met koken: hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het wordt.”

Het ‘restaurant’ aan de Overhovenerstraat 31 in Sittard wordt 27 september officieel geopend voor genodigden. Op 25 oktober volgt de echte vuurproef. Wie mee wil eten kan zich aanmelden bij de Xaveriusschool.

Meer berichten lezen

Vorige
Volgende