Digitale Geletterdheid – ICT’ers van Kindante volgen opleiding

Kindante moedigt haar medewerkers aan om zich professioneel te blijven ontwikkelen. Talentontwikkeling geldt voor ons allemaal. We spelen daarbij in op maatschappelijke ontwikkelingen, ontwikkelingen in het onderwijs én behoeften van onze medewerkers en kinderen. Omdat het vakgebied ‘Digitale Geletterdheid’ in de nabije toekomst in het curriculum wordt opgenomen, biedt Kindante aan acht Kindante-ICT’ers die op 15 scholen werken de post-HBO-opleiding “Digitale Geletterdheid Expert” aan, ingekocht bij Rolf. Zij kunnen zich door deze opleiding specialiseren en verdiepen in het thema en dit vervolgens met hun collega’s op hun scholen te implementeren.

Bewust en verstandig leren omgaan

Kinderen komen vaak al vroeg in aanraking met de online wereld. Daarom is het belangrijk om leerlingen op de basisschool te leren over digitale geletterdheid en ze voor te bereiden op wat ze online kunnen tegenkomen. Denk aan nepnieuws en internetcriminaliteit, maar ook het beoordelen van bronnen en interpreteren van informatie. Door aandacht te geven aan digitale geletterdheid, leren we leerlingen bewust en verstandig om te gaan met digitale technologie.

Kennis delen

Ed Toussaint, senior adviseur ICT bij Kindante: “We hebben een perfecte locatie, ons Buro, met een mooie grote vergaderruimte, om de opleiding in huis te organiseren. De opleiding bevat acht modules door dit schooljaar heen. Donderdag 15 september was de aftrap. Alle ICT-ers delen hun informatie en opgedane kennis binnen onze eigen Kenniskring ICT en dus met alle scholen. Ze leren tijdens de opleiding over alle relevante ontwikkelingen omtrent Digitale Geletterdheid. Daarnaast maken ze een toekomstbestendig en gepersonaliseerd plan om Digitale Geletterdheid te integreren binnen het lesaanbod op hun school. Digitale Geletterdheid is een hot thema op de scholen en doordat onze collega’s deze opleiding doen, zijn wij daarop voorbereid!”

Claire Limpens, IKC Loedoes:

Digitale geletterdheid staat nog in de kinderschoenen binnen onze school. De opleiding gaat mij en mijn collega’s helpen om de leerlingen op een juiste manier te laten groeien in de digitale wereld waarin we leven.

Amélie van Romondt, OBS Aan de Meule:

Ik hoop door deze opleiding een concrete visie te vormen op Digitale Geletterdheid, passend bij mijn school en vooral praktisch goed uitvoerbaar, en dus niet alleen mooi op papier. Ik wil graag gaan onderzoeken hoe dit structureel kan worden ingezet binnen de bestaande lesstof die we nu aanbieden en goed uitvoerbaar is door al mijn teamleden (waar ze dan ook zelf staan op het gebied van Digitale Geletterdheid). Ik vind het super om deze opleiding te gaan doen en hoop op veel nieuwe inzichten en voorbeelden uit de praktijk.

Bart Meuffels, OBS de Driepas, OBS de Wissel, de Blinker:

Gaaf om samen met collega’s door te kunnen gaan pakken op een voor kinderen zo wezenlijk thema!

Meer lezen over de uitvoering van de strategische thema’s

Buitenles is leuk en gezond

“Anders organiseren” van onderwijs komt ook tot uiting door lessen in de buitenlucht aan …

Uniek leiderschapstraject maakt het verschil

Het primair onderwijs heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat ontwikkelingen doorgemaakt. Denk aan het …

Vitaliteit

Vitale medewerkers staan aan de basis van goed werkgeverschap. Dit betekent investeren in het …