OBS de Duizendpoot Lindenheuvel – Een kleinschalige school met een groot hart

In de Geleense wijk Lindenheuvel ligt OBS de Duizendpoot, een school met circa 120 leerlingen. Op deze school wordt nauw samengewerkt met verschillende partners. Doel is om een totaalaanbod van onderwijs, zorg en ondersteuning te bieden voor de kinderen én hun ouders.

Miriam Bronckers, directeur: “Onze school moet het baken zijn waar ouders op kunnen vertrouwen. Er is niet alleen behoefte aan school, maar ook aan zorg. Schoolmaatschappelijk werker Tahnee Schoonbrood is onderdeel van het team en heeft veel afstemming met de medewerkers van school en de opvang, is een schakel in het geheel.” Tahnee: “Ik sluit aan bij intakegesprekken om preventief te werken. We maken kennis en kijken naar de thuissituatie.” Ook Steffie Pieper, locatieleider MIK & PIW Groep, ziet en ervaart de meerwaarde van afstemming: “Er kan meteen gehandeld worden en het voorkomt dat gezinnen in de tweedelijnszorg terecht komen.”

Verlengde schooldag

Daarnaast is in samenwerking met Ecsplore (onderdeel van MIK & PIW Groep) de verlengde schooldag gestart. Twee keer per week kunnen leerlingen deelnemen aan activiteiten rondom beweging, kunst, muziek en gezond gedrag, verzorgd door leraren en pedagogisch medewerkers. “Onze kinderen hebben niet altijd de mogelijkheid om naar clubjes te gaan. We betrekken hier ook de verenigingen uit de wijk bij, zoals de Harmonie. We zijn wel afhankelijk van onze medewerkers en dat maakt het kwetsbaar. Daarom hebben we subsidies aangevraagd om dit concept echt te kunnen inbedden in ons aanbod.”

Meer dan alleen onderwijs

Denise Been is moeder van Latoya (9) en Lennox (4): “Mijn dochter heeft moeite om zich goed te uiten. Ze gaat dan slaan en schreeuwen. Sinds ze naar Tahnee gaat, gaat het al veel beter. Tahnee en de juf hebben veel contact. Ik ben zo blij dat er vanuit school deze hulp is. Het is laagdrempelig en het zijn vertrouwde gezichten. Ik hoef niet bij andere instanties opnieuw mijn verhaal te doen. Deze school biedt meer dan alleen onderwijs; ze heeft een groot hart voor het kind. Ik weet dat deze hulp mijn kinderen voor de toekomst helpt. Ik ben trots dat mijn kinderen hier op school zitten!”

Meer lezen over de uitvoering van de strategische thema’s

Uniek leiderschapstraject maakt het verschil

Het primair onderwijs heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat ontwikkelingen doorgemaakt. Denk aan het …

Vitaliteit

Vitale medewerkers staan aan de basis van goed werkgeverschap. Dit betekent investeren in het …

Gabrielle Peeters-Derks: 75 jaar en nog altijd volop genieten van het werken in het onderwijs

Als er van één iemand gezegd kan worden dat ze vitaal is, is het …