Onderzoekend en ontwerpend leren

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en ondernemend, geïnteresseerd in wat er om hen heen gebeurt. Spelenderwijs leren ze veel over zichzelf en hun leefwereld. Het is belangrijk om die onderzoekende houding te koesteren en te stimuleren, om de ware talenten van kinderen te ontdekken en tot bloei te laten komen.

Kindante ziet – naast deze behoefte vanuit de samenleving – dat kinderen al van nature onderzoekende en ontwerpende eigenschappen bezitten. Kinderen die al vroeg vaardigheden ontwikkelen zoals samenwerken, creatief zijn, kritisch en probleemoplossend kunnen denken, ICT-geletterd zijn, goed kunnen communiceren en zichzelf steeds nieuwe vaardigheden kunnen aanleren, hebben daar hun leven lang profijt van.

De nieuwsgierige, onderzoekende en ontwerpende leerhouding die kinderen aanleren via ons onderwijs komt het kind zelf én de onderwijskwaliteit ten goede. Daarmee investeren we in de samenleving van vandaag en in de toekomst.

Een mooi voorbeeld van Onderzoekend en Ontdekkend leren is de SpaceBuzz. Hier deden de leerlingen van unit 3 van BS de Bolleberg aan mee. Project ‘SpaceBuzz’ is een educatieprogramma gebaseerd op de missietraining van een astronaut. Dit project is een samenwerking tussen SpaceBuzz en STEAM Limburg. De SpaceBuzz is een ruim vijftien meter lang raketvoertuig voorzien van de nieuwste virtual reality en augmented reality technologieën. Aan boord reizen kinderen naar de ruimte, waar ze de aarde zien door de ogen van een astronaut. Onze planeet is indrukwekkend, bijzonder, een oase van leven in het zwarte heelal. Van de lancering tot de spectaculaire landing – een missie met de SpaceBuzz voelt levensecht.

Manon Hanssen, leraarondersteuner en Esther Houben, leraar van unit 3: ”We kregen de mogelijkheid om mee te doen aan dit project en we vonden meteen dat het perfect past in onze visie op thematisch werken. In combinatie met ontdekkend en onderzoekend leren waar we op school mee bezig zijn, vonden we dit een uitgelezen kans om kinderen ook kennis te laten maken met wat de ruimte en dan met name hoe belangrijk onze aarde is. Een heel mooi, leuk en leerzaam project!”

En hoe vonden de kinderen deze ervaring? “We stapten in de SpaceBuzz en kregen de VR-bril op en toen begon het. En toen werden we naar de cockpit gebracht daar werden we een soort van gelanceerd 3.2.1. En daar ging die… en toen zagen we de aarde zoals we het nog nooit hadden gezien: onze planeet minuscuul en we vlogen over de aarde die eigenlijk gewoon een bol was en toen gingen we even de wereld te zien te krijgen en dat was echt mooi. Het was super leuk!”

Meer lezen over de uitvoering van de strategische thema’s

Vitaliteit

Vitale medewerkers staan aan de basis van goed werkgeverschap. Dit betekent investeren in het …

Werken met Gynzy iPads

Op veel Kindantescholen wordt gewerkt met het digitale leermiddel Gynzy-verwerkingen op iPads. Met Gynzy-verwerkingen …

De Tovertafel op OBS Aan de Meule: een verrijking van het aanbod

Samen werken, samen komen tot ontwikkeling, samen spelen, samen doen, samen beleven in een …